Найважливіші 10 відмінностей між Google Ads (Adwords) і Яндекс.Директ

На даний час реклама в Інтернеті є однією з найефективніших. Без сумнівів контекстна реклама являється одним з найкращих методів просування товарів і послуг. Але хвалити і критикувати кожну із них можна довго, нудно і безглуздо. Краще давайте попробуємо виділити важливі відмінності, пройдемося по ним і розберемося в чому вони полягають.

  1. Структура рекламного аккаунта

Першим ділом хочеться торкнутися дану важливу відмінну рису, бо через внутрішню структури завжди залежить зручність і в кінцевому рахунку ефективність роботи з тим чи іншим інструментом.

Таким чином, важливою відмінністю в структурі – є угруповання, в Google Ads (Adwords) є рекламні групи, в Директ їх немає. У ньому групою є саме ж рекламне оголошення і іноді це викликає великі труднощі при редагуванні та аналізі рекламних кампаній.

  1. Аналітика

Кожна з розглянутих систем контекстної реклами має свою інтеграцію з власним аналітичним інструментом.

Google Ads (Adwords) – Google Analytics

Яндекс.Директ – Яндекс.Метрика

Але у професійній аналітиці для оцінки кінцевих результатів рекламних кампаній, завжди необхідно рівнятися тільки на один з доступних інструментів аналізу. Інакше в іншому випадком ми будемо оперувати невірними, дублюючими даними і приймати відповідні неправильні рішення. Якщо користуватися лише одним інструментом, наприклад Google Analytics, то звідси випливає наступне, що для детального аналізу рекламних кампаній Яндекс.Директ в системі Google Analytics, необхідно користуватися спеціальними мітками, який розпізнає Analytics і фіксує отримані дані.

  1. Типи відповідності ключових слів

Даний функціонал грає одну з найважливіших ролей в ефективності рекламного аккаунта і можливості обох інструментів досить таки широкі. Кожен з них має наступні типи відповідності:

– Широкий;

– Фразовий;

– Точний.

Також варто додати, що в кожній з систем для ключових слів існує ще по одному типу ключового відповідності. В Google Ads (Adwords) – це модифікатор широкої відповідності, в Директ – це уточнене фразове. В цілому кожна з систем заслуговує похвали.

  1. Географічний таргетинг

Як і система Google Ads (Adwords) так і Яндекс.Директ мають можливість робити таргетинг на користувачів, як рівні країн, на рівні областей та міст.

Але все ж у кожному з даних інструментів, існують свої особливості таргетингу. Наприклад в Google Ads (Adwords) можна робити таргетинг аж до певної точки на карті і охоплювати радіус мінімум в 1 км. Плюс є можливість використовувати поштові коди штатів і областей (поки тільки для заходу). Але в Яндекс.Директ є одна переважна особливість – це таргетинг на рівні самого рекламного оголошення. Наприклад, в цілому рекламна кампанія у нас націлена на всю Україну, але от окреме оголошення можна використовувати тільки на Київську область.

В цілому в своїй роботі використовують таргетинг тільки на рівні кампанії і кожен з інструментів на 100% справляється зі своєю роботою.

  1. Додаткові посилання

Для того щоб рекламна кампанія була ефективною – потрібно використовувати по максимуму пропонований рекламний простір в рамках одного оголошення. З цим завданням чудово справляються як і Google Ads (Adwords) так і Директ, пропонуючи розширення оголошень у вигляді додаткових посилань.

В Google Ads (Adwords) можна додати до 10 посилань в ротації, в Директ максимум 3 додаткові посилання. Але важливою відмітною особливістю є те, що в Google ми можемо додавати їх тільки на рівні кампанії, а в Директ на рівні кожного рекламного оголошення, що безперечно робить Яндекс.Директ виграшним в даному питанні.

  1. Бюджет і поповнення

В Google Ads (Adwords) дуже зручно і практично реалізована фінансова сторона. Ми виробляємо поповнення на рівні всього аккаунта, задаємо обмеження по рекламному бюджету для кожної кампанії або всіх кампаній в цілому і спокійно починаємо роботу.

Що стосується Яндекс.Директ, то тут, я думаю, буде справедливо трохи покритикувати Яндекс за це.

Справа в тому, що нам необхідно поповнювати кожну рекламну кампанію окремо, або переносити кошти з однієї кампанії на іншу, що найчастіше це вельми не практично. Але найголовніше – те, що ми не можемо задати обмеження по денному бюджету як не на кампанію, так ні на весь аккаунт. Єдине рішення яке мені спало на думку, це створити в акаунті працюючу кампанію, регулярно її поповнювати і щодня перерозподіляти кошти між кампаніями, що погодьтеся, прив’язує і приносить відчутні незручності в роботі.

  1. Рекламні мережі

Тут відразу скажу, що Медійна мережа Google Ads (Adwords) набагато функціональніша і практичніша у використанні, ніж рекламна мережа Яндекс.Директ. Це обумовлено тим, що в Google Ads (Adwords) ми можемо використовувати не тільки текстові оголошення, але й графічні (статика + флеш, причому навіть інтерактивний), різноманітні можливості таргетингу, використовувати гнучке управління ставками на рівні кожної площадки, аналізом результатів і багато інших чинників.

Величезним мінусом Яндекс.Директ є те, що ми не можемо використовувати можливості банерної реклами для рекламної мережі. Вірніше ми можемо використовувати банера двох розмірів, але тільки праворуч на пошуку і з оплатою за тисячу показів, що на практиці показувало такі дорогі і не ефективні результати. Можу припустити що це можуть собі дозволити тільки великі компанії для зміцнення свого бренду, але ніяк для прямого відгуку.

  1. Структура рекламних оголошень

Є також і відмінності в структурі і складі рекламних оголошень. В Google Ads (Adwords) оголошення складається із заголовка, рядка опису 1, рядки опису 2, відображуваного url та цільового url.

  1. Управління рекламними кампаніями

Ефективна рекламна кампанія не закінчується лише одним створенням, поповненням і запуском. Вона потребує постійного вдосконалення – в оптимізації, редагуванні, аналізі та багатьом іншим важливим діям.

В Google Ads (Adwords) дуже продумано управління аккаунтом на всіх рівнях, починаючи від ключових слів, закінчуючи налаштуваннями рекламної кампанії. Це можна робити як за допомогою самого веб-інтерфейсу, так і за допомогою десктопної програми Adwords Editor, яка в свою чергу є найважливішим помічником у роботі, особливо з акаунтами великих розмірів.

Що стосується Яндекс.Директ, то про ефективне управління, за допомогою тих інструментів які є в даний момент, говорити складно. Я не маю на увазі, що Директом не можна ефективно управляти, ні, можна, тільки на це необхідно витратити значно більше часу. Для управління рекламним акаунтом існує програма Дірект.Коммандер

Як альтернатива в управлінні це табличний редактор Excel, готові програмні рішення, або самопісний спеціалізований софт, розроблений саме під ваші потреби.

  1. Охоплення аудиторії

Історично так склалося, що аудиторія користувачів Google і Яндекс в Україні та Росії, становить досить таки відчутний противагу між собою і постійно змінюється то в більшу, то в меншу сторону. Але в кожній країні є свої безумовні лідери.

Так наприклад в Україні за охопленням аудиторії безперечно домінує Google. У Російській Федерації, все з точністю до навпаки.

Таким чином, ми об’єктивно і справедливо оцінили кожну з систем контекстної реклами в суміжних для них функціональних особливостях, зваживши всі плюси і мінуси кожної з них.

Яким саме користуватися інструментом контекстної реклами вибирати звісно ж Вам. Не залежно від інструмента, якщо Вам потрібно замовити рекламу, чи то контекстну, чи контекстно-медійну, спеціалісти компанії Blorax допоможуть Вам з цим.

Share this post

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *