Як розпізнати клік-фрод і не розтратити рекламні бюджети даремно.

Як би ви відреагували на заяву про те, що до 20% від усього вашого бюджету на пошукову рекламу “вилітають у трубу” через велику кількість помилкових кліків. Саме на такий показник помилкових переходів по посиланнях в оголошеннях сьогодні вказують розрахунки фахівців. У той же час, маркетологи сходяться на думці, що РРС-реклама є одним з найефективніших методів онлайн-просування бізнесу, приносить цільовий трафік на сайт, покращує показники видимості ресурсу в пошуковій видачі, що в кінцевому підсумку сприяє зростанню конверсії. У наші дні абсолютно всі представники більш-менш великого бізнесу користуються послугами Google Ads (AdWords) для запуску кампаній контекстної реклами з оплатою за клік.

На жаль, сучасні рекламодавці жодним чином не застраховані від недобросовісних дій конкурентів, які можуть наповнити їх сайти нецільовим трафіком за рахунок простого склікування. Клік-фрод сьогодні стає однією з найсерйозніших проблем для інтернет-маркетологів. Більше того, небезпеку для бюджету рекламної кампанії представляють не тільки помилкові кліки, а й помилкові дані про статистику показів оголошень, що завдає ще більшої фінансової шкоди рекламодавцю.

Є сенс розібратися, що ж таке клік-фрод насправді. У спрощеному розумінні – це спосіб нечесної конкуренції при якій недобросовісні конкуренти здійснюють ряд шахрайських кліків по оголошеннях. Головна мета механізму – розтратити рекламний бюджет конкурентів, оголошення яких виграють більш вигідні позиції при показі. Розробляючи спеціальні програми клік-боти, або наймаючи людей для здійснення «ручного склікування», конкуруючі компанії переслідують мету розтратити денний бюджет рекламодавця ще до того моменту, як оголошення буде показано потенційним клієнтам.

В ідеалі під рекламною моделлю РРС мається на увазі оплата тільки за органічні кліки, проте недобросовісні конкуренти навчилися використовувати мережі ботів для збору інформації про кампанії конкурентів. Після цього, грунтуючись на отриманих даних, зловмисники запускають мережі клік-ботів, покликаних значно підвищити витрати ні про що не підозрюючого рекламодавця.

В результаті, компанія, яка вклала кошти в рекламу, бачить, що кількість переходів по посиланнях в оголошеннях на сайт різко зросла, однак очікуваного піку конверсій так і не відбувається. На жаль, викорінити проблему на сьогоднішній день неможливо. Однак, керуючись досить простими порадами, можна мінімізувати втрати і отримати більше віддачі від вкладень в контекстну рекламу, оплата якої здійснюється за моделлю РРС.

Отже, з чого ж слід починати?

  1. Важливо ретельно підбирати ключові слова при кожному запуску рекламної кампанії. Підбираючи інші ключові слова при кожному новому запуску рекламної кампанії, власник бізнесу отримує можливість знизити ризик повторного склікування оголошень. Якщо перед рекламодавцем стоїть мета отримати максимальний ROI за підсумками проведення кампанії, має сенс робити ставки тільки на самі релевантні ключові слова, що відображають специфіку бізнесу, і цільової аудиторії. Використання висококонкурентних ключових слів дозволяє згенерувати максимальний обсяг трафіку на сайт і отримати реальні кліки. На цьому етапі важливо не випускати з уваги істотний момент: при підрахунку кількості кліків по оголошенню важливо кожного разу перевіряти статистику з тим, щоб переконатися, що кліки здійснювалися реальними користувачами, а не роботами.

При створенні кампанії контекстної реклами має сенс скористатися таким інструментом, як «Планувальник ключових слів» від Google.

  1. Не варто нехтувати відстеженням поведінки користувачів на сайті. Тут діє правило: виявлення клік-фроду – перший крок до мінімізації втрат рекламодавця. Якщо власник бізнесу хоче виявити неприродні кліки, йому слід виробити звичку щодня відслідковувати статистику по всіх запущеним рекламним кампаніям з оплатою за клік. Важливо аналізувати, за якими ключовими словами в оголошеннях користувачі переходять на сайт, фіксувати результати, вести статистику, виявляти закономірності. У випадках різкого збільшення кліків ці дані допоможуть розпізнати клік-фрод.

Клієнти Google Ads (AdWords), можуть кожного разу починати свою роботу з перевірки вкладки «Швидка статистика» (Dimensions). Тут можна отримати всю ключову інформацію про частоту показів оголошень, охоплення і ступінь проникнення реклами серед цільової аудиторії. Подібні вимірювання дозволять зрозуміти, з яких каналів і джерел на сайт приходить більша частина кліків. Так, наприклад, у звіті можна побачити інформацію про IP-адреси та браузери користувачів. Вже на підставі цих даних можна зробити висновок про те, чи став ресурс жертвою клік-фроду. Згодом власник бізнесу може занести всі небажані IP-адреси в список «заборонених». Це робиться в налаштуваннях кампанії.

Також для самоперевірки можна спробувати зіставити кількість кліків по оголошеннях з денним показником відмов. Цей метод не менш ефективний для виявлення недійсних кліків.

  1. Важливо встановити строго фіксовані бюджети по кожній рекламній кампанії. Після того, як список ключових слів для компанії буде повністю сформований, рекламодавцю має сенс розробити чітку стратегію призначення ставок і зафіксувати рекламний бюджет на неї. Якщо власник бізнесу приходить в нову для себе тематику, йому доведеться витратити якийсь час, а також сили і засоби на вивчення специфіки, перш, ніж отримати довгоочікувані кліки по оголошенню. Як правило, кількість кліків в подібній ситуації буде цілком і повністю залежати від грамотності підбору ключових слів.

Ще одне гарне рішення, що дозволяє звести до мінімуму ризик наклікування, зводиться до установки максимальної ціни за клік. Такий підхід дозволить уникнути раптових перевитрат бюджету. Також є сенс ставити максимальні денні бюджети на рекламу при оплаті за клік. Цей підхід не дозволить рекламодавцеві вийти за межі допустимих денних лімітів.

Share this post

Comment (1)

  • Артем Reply

    Все гарно описано, залишилось провести обзор сервiсiв по боротьбi з ним

    24 Лютого at 18:58

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *