Стратегія низько бюджетного просування сайту в пошукових системах

SEO оптимізація вже достатньо давно стала стандартним інструментом просування сайту навіть для невеликих компаній. Велика кількість оптимізованих сайтів привела до високої конкуренції в результатах пошуку, що змусило власників сайтів збільшити бюджети для підвищення кількості зовнішніх посилань. А отже,  у кого посилань більше і краща якість – той і вищий, в деяких тематиках це переросло у війну бюджетів і вже далеко від класичної пошукової оптимізації. Чи варто вплутуватися в цю війну? Або чи існує можливість досягти успіху без великого бюджету? Така стратегія існує, вона випробувана на практиці, що довело її життєздатність – це стратегія низько бюджетного просування.

Який вид просування можна вважати низько бюджетним? У першу чергу, – це просування, яке не вимагає постійної SEO підтримки, тому що витрати на внутрішню оптимізацію сайту становлять 15-25% від річного бюджету на SEO просування сайту, таким чином 75-85% бюджету припадає на подальшу SEO підтримку. SEO підтримка – це зовнішні SEO заходи, які спрямовані на утримання сайту на певних позиціях в пошуковій видачі. Зазвичай, це роботи по нарощуванню зовнішньої посилальної маси (Лінкбілдінг). Зниження витрат на постійні зовнішні SEO заходи дозволить зменшити бюджет на 60-65%.

Успіх в SEO просуванні залежить від якості внутрішньої і зовнішньої оптимізації, а головне від чіткої відповідності один одному внутрішніх і зовнішніх заходів.

Внутрішня оптимізація

Внутрішня оптимізація навіть без активних зовнішніх заходів збільшує цільовий пошуковий трафік, тому при оптимізації сайту слід особливу увагу звернути на МЕТА-теги внутрішніх сторінок. Для низько бюджетного просування внутрішні сторінки сайту необхідно оптимізувати під низькочастотні запити.

Що нам дає оптимізація під низькочастотні запити?

  1. Для просування низькочастотного запиту не потрібна велика маса зовнішніх посилань.
  2. 76% користувачів задають низькочастотні запити.
  3. Конвертація користувачів прийшли за цільовими низькочастотними запитами в кілька разів більше, ніж за високочастотними.

Внутрішні SEO заходи для низько бюджетного просування:

  1. МЕТА-теги мають бути унікальними для кожної сторінки сайту.
  2. Сторінки, які мають постійну адресу слід оптимізувати під 2-3 основних запити і прописати МЕТА-теги, що  відповідають цим запитам.
  3. МЕТА-теги динамічних сторінок слід формувати за правилом, яке розробляється під кожен вид інформації (новина, стаття, товар тощо) або по розділами.

Приклад правила для сторінки електрочайника:

TITLE:Електрочайник<Виробник><Модель> – Купити в Тернополі
Description: Електричний чайник <Виробник><Модель>.
Купити електрочайник<Виробник> в Києві.  Доставка по Києву безкоштовно.
Keywords: електрочайник, чайник, чайник електричний, електрочайник купити,
продаж електрочайників, Тернопіль, Україна.

  1. У заголовку H1 має бути по можливості повна назва документа (заголовок новини, назва статті, найменування товару із зазначенням виробника та моделі).
  2. Тексти сторінок повинні бути оптимізовані під запити зазначені в МЕТА-тегах або навпаки. Для підзаголовків статей потрібно використовувати теги H2, H3.
  3. Навігація мусить бути не лише зручна, але і зв’язувати посилання з іншими розділами та сторінками сайту.
    a. Меню розділів. Назви розділів повинні бути оптимізовані під популярний запит.
    b. Навігаційний рядок та всі назви розділів в навігаційному рядку повинні бути посиланнями на відповідні сторінки.
    c. Карта сайту. По можливості всі сторінки сайту повинні бути представлені на карті сайту (крім сторінок товарів у великих Інтернет-магазинах).
  4. Внутрішня посилальна структура повинна пов’язувати суміжні за тематикою сторінки.
    a. Останні надходження та оновлення виводяться на головній сторінці.
    b. Найбільш читаються коментовані матеріали, або хіти продажів – у вигляді інформатора, можуть розміщуватися на всіх сторінках.
    c. Останні матеріали пов’язані з тегами – новини або статті на одну тему, товари одного виробника, товари того самого цінового сегменту.
    d. Випадкові матеріали та товари.
  5. Якщо в тексті статті використовуються поняття чи питання, які вже є в переліку питань-відповідей, то слід зробити посилання на ці статті.
  6. З баз даних слід робити сторінки з вибірками. Наприклад, для сайту з готелями необхідно зробити вибірки по місту з різними рівнями сервісу. 3 * готелі Дубаї, ОАЕ, для інтернет-магазину побутової техніки слід робити вибірки по виробнику та виду товару: Електрочайники Moulinex і т.п.

Поняття низько бюджетне просування не означає повну відмову від популярних запитів і повне перемикання на низькочастотні запити. Можливо, просування і по високочастотних запитах з мінімальним бюджетом, але це стосується тільки головної сторінки, яка по даній стратегії повинна бути оптимізована під 1-3 високочастотних або середньо частотних запити. Це пов’язано з тим, що зовнішні посилання можна отримати тільки при безкоштовній реєстрації сайту в каталогах, а для такої реєстрації найчастіше можна вказати тільки головну сторінку сайту.

Після проведення внутрішньої оптимізації можна приступати до зовнішніх SEO заходів.

Зовнішня оптимізація

Зовнішня оптимізація полягає у формуванні посилальної маси з оптимізованим текстом в тілі посилань, яке відповідає запитам, під які оптимізована сторінка, на яку вони ведуть.

Посилальна маса може збільшуватися за рахунок закупки посилань, розміщення статей з “проставленими” у тексті посиланнями, проводити обмін посиланнями та банерами. Всі ці роботи вимагають наявність бюджету на підтримку, а також фахівця, який займається написанням статей і обміном посиланнями. Збільшення кількості зовнішніх посилань можна стимулювати, тобто змусити користувачів самостійно встановлювати посилання на Ваш веб ресурс.

При досягненні великої маси зовнішніх посилань можна просунути навіть не оптимізовані сторінки, але для низько бюджетного просування потрібно скоротити кількість зовнішніх посилань і збільшити їх ефективність. Максимальна ефективність зовнішніх посилань досягається при чіткій відповідності тексту посилань тим запитам, під які оптимізована сторінка.

Розглянемо кілька методів для збільшення посилальної маси без великих фінансових витрат:

  1. На сайтах розміщених на доменах другого рівня конкурентоспроможні напрямки діяльності необхідно виносити на під домени. Таким чином, кожен під домен можна зареєструвати в каталогах як самостійний сайт. Крім того, у всіх PR акціях в Інтернеті і статтях розміщуються на інших сайтах також можна посилатися прямо на під домени.
  2. Якщо є кілька сайтів схожої тематики, то необхідно перелінкувати їх між собою, тобто об’єднати їх в мережу.
    a. Сайти повинні перебувати на хостингу з різними IP з різними адресами C-класу (IP-адреса ABCD Наприклад, якщо в одного сайту IP-адреса 256.0.7.10, то в іншого одне з перших трьох чисел повинні відрізнятися. Наприклад, 257.0.7.10, або 256.0.8.10, а повний збіг ABC, як 256.0.7.12 – це майже теж саме якби всі сайти були на одному IP).
    b. Не слід робити взаємні посилання, бажано вибрати основний сайт і просувати тільки його, або посилатися за схемою А> B> C> A (тобто один сайт посилається на другий, другий на третій, а третій на перший).
  3. Реєстрація сайту в каталогах
  4. Складання анкети. Заголовки повинні відповідати запитам, під які оптимізована головна сторінка. Залежно від кількості каталогів в базі для реєстрації кількість заголовків не повинно повторюватися більше 50-70 разів. Наприклад, якщо в базі для реєстрації 2000 каталогів, то кількість унікальних заголовків для реєстрації має бути 2000/50 = 40.
  5. Якщо головна сторінка сайту оптимізована під 2-3 запиту, то розподіл запитів по заголовкам має в залежності від конкурентності запитів. Конкурентність можна визначити за кількістю зворотних посилань сайтiв у першій десятці результатів пошуку.
  6. Якщо Ви берете участь в обговореннях на тематичних форумах, то в профайлі і підписі необхідно прописати посилання на сайт з цільовим запитом в тексті посилання. Таким чином, кожен пост або відповідь на форумі буде додатковим посиланням на сайт.
  7. Створіть сторінку з Вашими посиланнями і банерами. Запропонуйте кілька варіантів посилань і різні варіанти розмірів банерів, при цьому в тексті посилань і ALTах для банерів слід використовувати цільові запити. При цьому ви можете робити посилання і на внутрішні сторінки.
  8. Всі прес-релізи та статті, що розміщуються на інших сайтах, повинні містити посилання на сайт. У правилах використання матеріалів необхідно прописати положення, що при будь-якому використанні матеріалів з сайту посилання на джерело обов’язкове і вкажіть сторінку, де розміщені варіанти посилань на джерело.
  9. Потрібно стимулювати використання матеріалів сайту в блогах і на форумах, створюйте обговорення шляхом копіювання коду в блог і на форум. Створіть співтовариство в популярних системах блог-хостингу.
  10. Експортуйте інформацію, створюйте інформатори, які користувачі можуть встановити у себе на сайті або в блозі.

Інші низько бюджетні способи залучення трафіку

Крім SEO заходів існують й інші способи залучення трафіку, які на етапі створення сайту вимагають певних фінансових вливань, але надалі повністю окупаються, тому що їх поступове зростання дає все більше і більше переходів на сайт.

Способи залучення трафіку з ефектом “сніжкового кома”:

  1. Створюйте партнерські системи. Платіть за клієнта або частку від вартості проданого товару. Інформаційні сайти, які відвідує Ваша аудиторія охоче погодяться монетизувати свій трафік.
  2. Створіть автоматичну або напівавтоматичну E-mail розсилку. Останнє оновлення, надходження товару, інформація про акції і знижки – це можливість ще раз повернути користувача на сайт.
  3. Стимулюйте створення закладок на Ваш сайт.
  4. Створюйте цікаві віджети, тести або орендовані ігри для просування через соціальні мережі та блоги.

Висновки

Основними заходами, на які варто звернути увагу, щоб знизити витрати на просування сайту – можна сформулювати в 3 пунктах:

  1. Внутрішня оптимізація повинна бути спрямована на те, щоб кожна сторінка була оптимізована під свої запити, а в МЕТА-тегах були сконцентровані 2-3 найпопулярніших цільових запиту. Якщо є можливість виділити інформацію по якихось ознаках (регіон або якість), то необхідно створити сторінки або розділи за ознаками, таким чином на сайті з’являться сторінки оптимізовані за ознакою (Наприклад, якийсь товар в Києві або дешевий ноутбук), які привернуть додатковий низькочастотний трафік.
  2. Реєстрація сайту в каталогах це найшвидший і порівняно недорогий спосіб отримання посилальної маси, тому від якості підготовки заголовків для реєстрації дуже багато залежить. Заголовки повинні бути спрямовані на 3-4 основних цільових запити. Не зазначати сайт з 1-10 однаковими заголовками, цим Ви тільки погіршите якість просування. Заголовок не повинен повторюватися більше 50-70 разів, розраховуйте кількість заголовків за формулою – Z = C/70 (де, С-кількість каталогів в БД для реєстрації). Повторюйте реєстрацію кожні 6-12 місяців.
  3. Стимулюйте природне збільшення посилальної маси. Зацікавте користувачів самостійно встановлювати посилання на Ваш сайт, а при використанні інформації з Вашого сайту і в статтях про Вашу компанію обов’язково вимагайте встановити посилання на сайт.

Активно використовуйте способи просування з ефектом “сніжкового кома”, тобто по мірі використання сервісу і збільшення його аудиторії – збільшується і трафік, який він дає.

Share this post

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *